Kultur, museer och nöjen

Konst, exotiska växter, vattenrutschbanor, barockslott och gamla u-båtar. I Tallinn finns allt möjligt att se och uppleva. Här är några tips:

Gamla stan

Nordens bäst bevarade medeltida kvarter och upptagen på Unescos världsarvslista. Missa inte hantverksgatan Katarinagången som har synts i filmer med medeltida tema. Att promenera på muren kostar cirka 30 kronor.

Kalev Spa och Badcentrum

Baltikums största cityspa med 50 metersbassäng, bubbelpooler, bastur och rutschbanor. Beläget i Tallinns gamla stad vid den vackra Kanutsparken.


Sjöflyghamnen Lennusadam

Nytt maritimt museum där du bland annat hittar u-båten Lembit och isbrytaren Suur Tõll. Ett spännande ställe för att bekanta sig med Estlands maritima och militära historia, passar bra för barnfamiljer. Adress: Küti 17. Inträdesbiljetten kan bokas på förhand från vår resetjänst.


Kardiorgs barockslott

Förutom målningar, grafik, skulpturer och konstindustriella föremål kan du njuta av konserter, teaterföreställningar och föreläsningar. Slottets övre trädgård, som är renoverad i 1700-talets stil, är öppen för gäster under sommaren. Adress: Weizenbergi 37.


Sjöfartsmuseet

Sjöfartens historia från många olika perspektiv: skepps- och båtbyggnad, hamnar, navigationsinstrument och fyrar, fiske och mycket annat. Adress: Pikk 70.


Botaniska trädgården

Ett spännande och lärorikt utflyktsmål för alla naturvänner. Här får du bekanta dig med intressanta samlingar och exotiska växthusväxter. Adress: Kloostrimetsa tee 52.


Rocca Al Mare – Estlands friluftsmuseum

Här visas allmogebyggnader och gårdar från olika tider och trakter, vind- och vattenkvarnar och mycket mer. Du kan smaka på traditionella estniska rätter på bykrogen eller göra en gammaldags hästtur. Adress: Vabaõhumuuseumi tee 12.


Kumu – för konstälskare

Den ultramoderna anläggningen fungerar dels som nationalgalleri, med de klassiska estniska mästarna, dels som modernt museum med det senaste inom nutida konst.


Estonian Desgn House

Här finns Tallinns bästa formgivare representerade. Affären är också som en liten utställning över estnisk, modern design. Granne med kaféet Klaus. I stadsdelen Kalamaja.

  • Sovietmonumentet Linnahall blev färdigt 1980 och är både fantastiskt och hemskt i sin massiva och imponerande storlek. Det före detta kultur- och idrottspalatset är nuförtiden stängt och väntar på en möjlig renovering. Men det lönar sig ändå att komma hit och att orka klättra ända upp till taket – för vyn över Tallinn och Kalamaja är otrolig!

  • Lopptorget Vanakraami Pood öppnar kl 12 och ibland är det rentav kö hit. Här säljs bl a möbler, köksredskap, skor, kläder, tyg och konst. En del av varorna kommer från Sverige och det är lätt att fynda. Kvalitén är kanske si och så, men man kan också hitta verkligen fina saker. Hur låter det med en svensk konstnärs Korsika- och Spanientavlor?

  • Kukeke-restaurangen är belägen i en gammal lagerbyggnad. Namnet hänvisar till tuppar och tuppar är stället fullt av. Samma som människor, för vid lunchtid är stället fullsatt. Den estniska kockan Anni Aro grundade restaurangen och hennes konstnärsföräldrar har skapat all inredning själva, från de häftiga lamporna till de fina väggmålningarna. Maten är kanske inte så förmånlig, men oj, vad god! Restaurangens rykte har också redan spridit sig över hela Tallinn och resten av Europa.

  • Den gamla vattenflygplanshamnen renoverades för några år sedan och fungerar nu som museum. Utrymmet och bruket av utrymmet är verkligen lyckat! Här kan du bekanta dig med u-båtar, vattenflygplan, prova gamla militärkläder, skjuta med maskingevär. I Lennusadam trivs såväl vuxna som barn. Utomhus finns också mycket att se, området är vackert i sitt förfall. Gamla armébilar och arméhus, tomma gräsfält, byggnadsmark och så förstås det imponerande fängelset Patarei. Patarei var ursprungligen en kasern, men togs i bruk som fängelse på 1920-talet. Stället är öppet för besök på sommaren.

  • Det gamla fabrikskomplexet har fått nytt liv som kreativt och trendigt hjärta i Kalamaja. Här trängs ateljéer, studion, gallerier, träningslokaler, kontor, små butiker, goda restauranger, coola barer och Vaba Lava-teatern, som öppnades i september 2014. När du går omkring här och njuter av stund har det strax gått ett par timmar, helt utan att du ens märkte det!

  • Les Petites-butiken rymmer små estniska designers arbeten, nya kläder och utvalda vintagekläder och smycken i mängder: glittrande och festliga, nygamla, kreationer av pärlor, papper, glas och sten. Du hittar också skandinaviska små fina inredningsprylar och ibland ger butiken utrymme för åt pop up – butiker, som t ex svenska cykelfabrikören Stålhästen.

  • F-Hoone är belägen i en gammal fabriksbyggnad från sovjettiden. Stora F-Hoone är härligt varm, barnvänlig och vaknar upp till kvällen. Utrymmet är verkligen fint, det är minst 10 meter till tak och renoveringen har gjorts med varsam hand. Hit ryms också ett större gäng och maten är god och förmånlig. Bl a deras lunch kommer till ett mycket facilt pris.

Kalamaja

Kalamaja är en trendig stadsdel där gammalt och nytt går hand i hand, fascinerande förfall och vackert trängs ihop; ett ställe där människorna verkligen lever och bor. I Kalamaja finns både trähus, som ofta upprustas selektivt (ett hörn av huset är renoverat, resten förfaller), och nya byggnader som växer upp som svampar efter regn. Det bästa med Kalamaja är ändå maten. Här får du ypperlig mat. Och förresten, varje gång man kommer finns det något nytt att se, så det lönar sig att komma hit nu och inte först om tio år.