Se och göra i Mariehamn

Ålands huvudstad Mariehamn upptäcker du enkelt till fots, med cykel, zoom eller buss. Det finns många spännande sevärdheter i Mariehamn. Den charmiga skärgårdsstaden lever upp på sommaren och ligger på bekvämt promenadavstånd från terminalen och våra fartyg.

Nära till den goda maten

I Mariehamn är utbudet brett – från fine dining-restauranger som Nautical och Indigo till mysiga krogar vid kajkanterna som Pub Niska och ÅSS Paviljongen. Här finns också flera caféer som sätter en ära i att servera hembakat och nyttigt som Bagarstugan och Iwa konditori & caféSe fler restaurangtips

Strosa runt i hamnkvarteren. Både norr och söder om terminalerna i Västra hamnen finns utmärkta promenadstigar längst vattnet. Gå till exempel till fiskehamnen och handla ingredienser till kvällens middag. Ta en picknik i Badhusparken i Västra hamnen och missa inte att smaka Rökkakorv med hemagjord senap och bostongurka i Rökerikiosken i Norra hamnen.

Cykla iväg

Åland är cykelvänligt och här skiner solen lite mer än i Finland och Sverige. Vi har färdiga cykelpaket där cykel med tillbehör, nattlogi och båtbiljett ingår. Du har Mariehamn som bas och gör dagsutflykter till Järsö i skärgåreden söder om staden, till Kastellholms slott och Önningeby konstmuseeum. 

Barnens Mariehamn

Lilla Holmen är en liten ö som du når via en gångbro från Mariehamns östra hamn. Här finns en barnvänlig sandstrand med klätterskepp, flytbrygga, omklädningsrum och picknickbord. En bit från stranden vandrar kacklande hönor och ståtliga påfåglar fritt. I Fågelhuset kan du hälsa på sköldpaddan Doris, olika slags papegojor och kanariefåglar. Söderut från Lilla Holmen finns grannstranden Gröna Udden. Dit promenerar du lätt via en gångbana eller förslagvis genom naturparken Tullarns äng. Gröna Udden hyr ut Segways och har en nybyggd 18 håls minigolfanläggning.

Ålands sjöfartsmuseum med museifartyget Pommern i Mariehamn är ett besöksmål för både vuxna och barn. Sjöbjörnar och landkrabbor. Här kan du bland annat beundra det enda fyrmastade segelfartyget i världen bevarat i sitt ursprungliga skick.

I centrala Mariehamn finns även lekplatser vid Torget och Lindan (gå söderut längs Torggatan, sväng sedan till höger vid Hantverkargatan). I norra Mariehamn finns lekplatser vid Ljungvägen och Backeberg medan du hittar Västernäs lekpark i södra Mariehamn.

Strosa i sjökvarteret

Ta en promenad i sjökvarteren och se hur träbåtar och skutor byggs och underhålls. Här, vid östra strandkanten i Mariehamn lever de gamla båt- och skutbyggartraditioner vidare. I muséet visas utställningen ”Hur träd blir skuta” och i verkstaden pågår ofta något båtbygge. I hantverkshuset SALT kan du titta in i hantverkarnas ateljéer och se hur de arbetar.

Saltstänk

I Mariehamn finns fyra badstränder, alla längst den östra strandkanten. Äventyrsbadet Mariebad ger möjlighet till både motion, äventyr och njutning. Ta en simtur eller testa farten i vattenrutschbanan. Koppla av bland strömmar, virvlar och massagestrålar eller i spa- och relaxavdelning. Utomhus finns generösa soldäck och en egen strand för dig som hellre tar ett dopp i havet. Hör du till dem som gärna vinterbadar så finns en vak vid badhuset som hålls öppen på vintern!

Tid för må bra-dagar

Relaxavdelningen på badhuset Mariebad kan hyras av sällskap som vill bada bastu, bubbelpool och ångbastu i avskildhet. Yogahuset So Ham har ett brett utbud av ledda pass liksom gymmen Avancia och Träningsverket. För en säker plats – boka på förhand! Må-bra-huset Mjuk & Len erbjuder klassisk massage, hand och hudvård och välgörnade inpackningar.

Äventyrsgolf och tennis

Ångbåtsbryggans äventyrsminigolf är en annan omtyckt familjeaktivitet. Här finns två konstgräsbanor med nio hål vardera. Eftersom varje bana har två svårighetsgrader passar de både nya och mer erfarna äventyrsgolfare. Restaurangen och baren intill har öppet sent på kvällen. Då går det också att golfa, tack vare att banorna är upplysta.

Cirka 4 km från Mariehamns centrum ligger dessutom idrottshallen Bollhalla, som förutom tennisen även erbjuder möjligheter till gymnastik, badminton och biljard. För tennis har anläggningen fyra grusbanor utomhus samt tre plexipave-banor inomhus.

Shoppa loss

Sittkoffs galleria är uppbyggd som en egen liten miniatyrstad – strosa runt på de små gatorna med namn som Kofferdigränd eller Markströmsgränd och upptäck det fina utbudet. I gallerians många mysiga butiker hittar du kläder, skor, heminredning,  vitvaror, skönhetsprodukter, klockor, åländska delikatesser och mycket mer.

För dig som är förtjust i Marimekkos färgstarka och iögonfallande finska design rekommenderas ett besök i Kortvaruboden på gågatan i centrala Mariehamn. Här hittar du både klassiska mönster ur Marimekkos kollektioner och produkter i helt ny design.

På Torggatan mitt i Mariehamn ligger butiken ZicZac. Här varvas klassisk denim med märken som Glamorus, Humör och Cheap Monday. Även trendiga märken som Gestuz och Samsoe & Samsoe ryms på hyllorna.

I köpgallerian Sittkoffs, som ligger praktiskt taget mitt i Mariehamn, finns affären Fyndet med ett brett sortiment av husgeråd. Här säljs även textilier.