Restaurangtips

De åländska restaurangerna och caféerna ligger spridda över hela Åland. Från Mariehamns centrum ända ut till skärgårdens klippor. Här kan du ta del av fin kokkonst och fräscha åländska råvaror, framförallt god fisk. Några av våra favoritrestauranger är:

Smakbyn

Ett stenkast från Kastelholms slott ligger Michael Björklunds smakby. Menyn har inspirerats av kärleken till den åländska och nordiska maten, med tonvikt på husmanskost. Ger garanterat mersmak. Läs mer om Smakbyn här!


Restaurang Nautical

Ett givet val för den som vill njuta av fine dining – mat av hög klass i anrik miljö. Restaurangen ligger i våningen ovanför Ålands sjöfartsmuseum i Mariehamn och har uteserveringen mot kvällssolen. Läs mer om Nautical.


Pub Albin

Populär pizzeria (på Sjöpromenaden i Västerhamn) som har skön kvällssol och serverar tunna delikata pizzor med förstaklassiga råvaror. Varför inte sätta tänderna i en "Grönt e Skönt" med chevréost, valnötter, rödlök och spenat? Läs mer om Pub Albin.


ÅSS Paviljongen

150 meter från Pub Albin ligger ÅSS Paviljongen. Här har du utsikt över Mariehamns inlopp och kan njuta av fräsch och okomplicerad sommarmat med det lilla extra. Läs mer om ÅSS Paviljongen.


Indigo restaurang och bar

Avslappnad elegans i gammal magasinsmiljö. Här serveras du högklassig skandinavisk mat med influenser från hela världen. Nygatan 1. Läs mer om Indigo restaurang och bar.


Pub Stallhagen

Prisbelönt för sitt sätt att lyfta fram näproducerade åländska matråvaror, drivs av krögarparet Christian Ekström och Johanna Dahlgren. Året runt erbjuder puben sina besökare smakfulla måltider från lunch till middag. Här kan du smaka på alla ölsorter som just då finns i bryggeriets produktion. Du kan kombinera mat med olika ölsorter och hitta överrraskande smakupplevelser. Pubens personal är mycket kunnig och ger gärna tips och rekommendationer. Läs mer om Pub Stallhagen.


Pub Niska

Nere i de mysiga sjökvarteren i Mariehamn ligger Pub Niska som är detaljrikt inredd som ett gammalt lastfartyg. Prova plåtbröd som är Ålands svar på den italienska pizzan. Råvarorna är ofta lokala, lite mer exklusiva och ibland ganska annorlunda mot vad du är van att få på en pizza. Här serveras naturligtvis också mer traditionella pubdrycker.


Seagram

I närheten av färjefästet på Föglö ligger trevliga skärgårdskrogen Seagram. Här dukas dagligen upp en dignande fiskbuffé. Fiskbordet är krogens varumärke! Stor terrass och underbar havsutsikt.


Ångbåtsbryggan

Krog i Östra hamnen som serverar grillade biffar, pastarätter och hamburgare. Musikunderhållning varje vecka under sommaren.


Kvarter5

På Hotell Pommern finns den moderna restaurangen Kvarter5 som bjuder in till mångsidiga smakupplevelser under dygnets olika tider, med mat som bygger på det nya nordiska köket och ett säsongsbaserat urval av våra fina lokala råvaror. I vinbaren finns viner representerade från världens alla hörn och ett val av olika smårätter. Läs mer om Kvarter 5