Bada bastu i Helsingfors

Att bada bastu är en självklar del i nästan alla finländares liv. Det finns knappast en plats där man inte byggt en bastu någon gång. Efter bastubadet hoppar man oftast ner i en badtunna, bubbelpool eller tar ett dopp i havet. En finsk bastu måste upplevas!

I Helsingfors finns många allmänna bastur där du kan uppleva den finska bastuns autentiska förtrollning. De allmänna basturna har ofta separata avdelningar för män och kvinnor.

Ett tips är att besöka Helsingfors Sauna Day! Då öppnar stadens bastur, både privata och allmänna, upp sina dörrar för alla som är intresserade. Nästa sker 18 mars 2018.

Bastutips

  • Allas Sea Pool ligger centralt nära Viking Lines terminal, ett stenkast bort från Helsingfors marknad, och har flera bastur, pooler samt restaurang. Den är en oas mitt i staden som väcker själen av gamla tiders spakultur till liv, då människor samlades för att diskutera, slappna av och njuta vid vattnet. Rekommenderas!
  • SkySauna hittar du i parisehjulet vid hamnen, ett stenkast från Viking Lines terminal. En kabin rymmer 3–5 personer. Färden tar 5–7 minuter och under tiden kan andra (max 10 personer) bada bastu nedanför, där finns även bubbelpool.
  • Löyly är en ny oas i staden, bara ett par kilometer från stadskärnan. Här kan du njuta av en drink eller en god måltid, basta, bada och sola på det gigantiska trädäcket. Utsikten är bästa tänkbara – över de vidsträckta havslandskapen. Ärtholmsstranden 4.
  • Kotiharju allmänna bastu från 1928 är en vedeldad kvartersbastu i Berghälls stadsdel. Svalkar av sig gör man på gatan. En baderska finns på plats tis, fre, lör kl 16.00–19.00. Massage, hand- och fotvård kan beställas på förhand. Åstorgsgatan 1.
  • Hotel Radisson Blu Seaside har en bastu med ett vackert utsikt till havs. Gräsvikskajen 3.
  • Kaurila bastu, vid Fölisön. Kaurila bastu är en stockbyggd beställningsbastu i gamla Mejlans. Den vedeldade bastun tillsammans med en varmvattengryta bidrar till ett njutningsfullt bad. Hindersnäsvägen 9.
  • Georgsgatans simhall invigdes 1928. Den är en historiskt och arkitektoriskt värdefull byggnad. Här kan du simma och bada bastu. Två elbastur, en elbastu, en stor vedeldad bastu, en ångbastu och två beställningsbastu. Beställningsbasturna hyrs ut åt grupper som består av antingen kvinnor eller män. Georgsgatan 21 b.