Sevärdheter i Åbo

Åbo ett resmål för kulturälskare! Staden är vackert belägen vid vattnet och Aura å har sevärdheter som Domkyrkan, Åbo slott och Konstmuseum. Men Åbo är också en sprudlande universitetsstad med massor av upplevelser för smaklökarna. Det märker du inte minst under en pubrunda och en Food Walk.

Se karta (pdf)  Bläddra i vår Åboguide (pdf)

Topp 10 i Åbo just nu

  1. Missa inte Åbo konserthus föreställningar La Dolce Vita 10/11, Fantastique! 1/12 och Christmas Around the World 15/12.
  2. Jazzbrunch varje lördag på Aboa Vetus & Ars Nova.
  3. SuperPark, en inomhushall fylld av aktiviteter för hela familjen.
  4. Missa inte Café Art vid Aura å, som flera gånger utsetts till Årets barista. Tips! Ingår i Food Walk-kortet.
  5. Åbo konstmuseums Uppfyllda drömmar, och ouppfyllda, under jubilueumsåret 2017. Tips! Ingår i Museum Walk-kortet.
  6. Åbos främsta sevärdhet Åbo slott.
  7. Traditionella Åbodagen 17/9 med marknader, musik och konst.
  8. Internationella matfestivalen Food & Fun Turku, 27/9-1/10. 
  9. Åbo strömmingsmarknad med fiskespecialiteter och hantverk, 19-22/10.
  10. Så firar vi Finland 100 år – ett axplock av guldkorn

Gör en Food Walk

Vad blir resultatet när man kombinerar fem omsorgsfullt utvalda restauranger och den stämningsfulla åstranden? Det blir Food Walk! Med kortet får du läckra provportioner på fem av stadens bästa restauranger och mellan portionerna kan du till exempel besöka Åbo konstmuseum, unika Aboa Vetus & Ars Nova-museet eller ta en shoppingtur bland köpcentret Hansas 150 affärer (Kristinegatan 9) eller på Stockmann (Universitetsgatan 22). Läs mer och köp ditt kort.

Nyhet! Konst och kultur med Museum Walk

Nya Museum Walk-kortet berättigar dig till inträde till nästan alla museer i Åbo, belägna inom gångavstånd från centrum av staden. Ett måste 2017 är utställningarna på Åbo konstmuseum som under året, då Finland firar 100 år av självständighet, visar en samlingsutställning med många oöverträffade klassiker och verk från den finska konstens guldålder. Läs mer och köp ditt kort.

SuperPark har kommit till stan

Intill äventyrsbadet Holiday Club Caribia har populära SuperPark öppnat en ny anläggning. I inomhusparken hittar hela familjen roliga äventyr, som till exempel klättring, hänglidning och luftvoltsbana. Se vårt prisvärda familjepaket med övernattning.

Luffa vidare med båt, tåg, bil eller cykel

Åbo är en bra utgångspunkt för resor i Finland. Upptäck den orörda skärgården – mellan Åbo och Åland ligger 20 000 öar och skär, vilket gör den till en av världens största skärgårdar. Det är lätt att ta sig fram på cykel och det finns många vackra rutter att välja mellan. Avstånden är korta, vägarna är bra och du tar lätt med dig cykeln på skärgårdsbåtarna. Missa inte Salvador Dalí-museet Art Bank i Pargas. Salvador Dalí Private Exhibition är Nordens enda permanenta Dalíutställning. Skärgårdens ringväg (Visit Turku).

Museum Walk

Museum Walk-kortet berättigar dig till inträde till nästan alla museer i Åbo, belägna inom gångavstånd från centrum av staden. Kortet är giltigt i 72 timmar efter första användning.

349:-/pers

Hotellpaket i Åbo

Kryssa till Åbo, stanna över natten och få extra tid för roliga upplevelser i Finlands äldsta stad. Vi har många prisvärda hotellpaket.

Restauranger, kaféer och nattliv

Ät på restaurang, ta en fika eller dansa hela natten. Ta tillfället i akt och smaka på våra Åbo-favoriter.

8 sätt att njuta av Åbo

1. Häng vid Aura å
Stränderna längs Aura å är åbobornas vardagsrum – inte minst sommartid. Här samlas såväl lokalbor som turister för att dricka öl på någon av restaurangbåtarna, slappa på kaféerna, äta gott på krogarna, sola i gräset, njuta av folklivet… Aura å är Åbos pulsåder – 70 kilometer lång och mynnar så småningom ut i havet. Spana också in broarna. Senaste tillskottet är ”Biblioteksbron”, som är omdiskuterad för sin moderna design och som lyser blå i kvällsljuset.

2. Res i den svenska historien
Lär om dina egna historiska rötter i finska Åbo. Finlands äldsta stad bjuder på en spännande historia, som delas med den svenska – Finland var ju en del av Sverige under 700 år. Landmärken som slottet och kyrkan är ”måsten” i Åbo. En guidetur rekommenderas, då får du ut så mycket mer av besöket. Domkyrkan anses vara Finlands viktigaste historiska byggnad, och här ligger Karin Månsdotter – som var drottning i Sverige under en kort period – begravd. Åbo slotts historia börjar på 1200-talet. I det vackra, massiva slottet i gråsten, beläget vid hamnen, finns en bra historisk utställning samt roliga riddaräventyr för barn.

3. Klassisk musik på Sibeliusmuseet
Jean Sibelius räknas som en av Nordens främsta tonsättare genom tiderna. Han komponerade sju symfonier, och hans mest kända verk är ”Finlandia”. Sibeliusmuseet ser ut som en betongklump på utsidan, men är fyllt av intressant musikhistoria och av instrument från hela världen. Här kan du lyssna på Sibelius verk, och har du tur prickar du in en kammarmusikkonsert. Vilken är Sibelius Åbokoppling då? Jo, här uruppfördes en av hans kompositioner.

4. Res med ångfartyget Ukkopekka ut i skärgården
En tur med en gammal ångbåt är något speciellt – särskilt ljumma sommardagar. Ukkopekka kör sommartid två gånger dagligen mellan Åbo och Nådendal. Båten passerar de romantiska och vackra trävillorna på ön Runsala. Eller varför inte följa med Ukkopekka på en kvällskryssning? Då serveras skärgårdsdelikatesser som rökt fisk. Ukkopekka gör uppehåll på ön Loistokari där det blir musik och bryggdans, innan båten återvänder till Åbo klockan 23.

5. Testa finska specialiteter i saluhallen
Saluhallen är en av Åbos trevligare bekantskaper. Här kan du botanisera bland finska specialiteter som renkött och piroger, men också bland mat som är utmärkande för Åbo – framför allt fisk tillagad på olika sätt. Ät frukost på Aschan Café som är inrett som ett tåg, och som också kallas ”Blå tåget”. Köp färsk skärgårdslimpa från bagaren – varje skärgårdsö har sitt eget recept. Senast vi var i Saluhallen fick vi tipset att breda smör med havtornssmak på brödet – allt för den rätta skärgårdskänslan.

6. Upplev Åbo som det var förr
Titta på hur Åbo såg ut före den stora branden 1827. Klosterbacken ligger lite utanför centrum och undkom därmed branden. Idag är området ett enda stort hantverksmuseum med små ateljéer och verkstäder där man kan följa hantverkarnas arbete. Det är en genuin gammal stadsdel med ett unikt stycke historia, och friluftsmuseet gör sig extra bra i solskenet. Sommarens höjdpunkt är Hantverksdagarna i augusti, som firats sedan 1943.

7. Kommersen vid Salutorget
Salutorget är Åbos hjärta. Torget ringas in av den ryskortodoxa kyrkan, Åbo svenska teater och några varuhus. Här pågår torghandel sex dagar i veckan. Ät glass och spana på folk.

8. Var kulturell på konstmuseum
I en pampig byggnad högst upp på stadens kullar, bara några hundra meter från Salutorget, ligger Åbo konstmuseum. Här visas nordisk konst i allmänhet, och finska konstnärer i synnerhet.