Sevärdheter och Museer

Åbo ett resmål för kulturälskare! Staden, som är vackert belägen vid vattnet och Aura å, har sevärdheter som Åbo slott, Forum Marinum, Domkyrkan och Åbo konstmuseum.

Åbo konstmuseum

Ska du bara besöka ett museum är det till Åbo konstmuseum du ska gå. Här finns en av Finlands mest omfattande konstsamlingar. Från sekelskifteskonst till surrealism. Under jubileumsåret 2017 då Finland firar 100 års självständighet visas utställningen Uppfyllda drömmar, och ouppfyllda med bland annat klassiska verk som Gunnar Berndtsons Sommartid, Pekka Halonens Ödemark, Akseli Gallen-Kallelas Gumma med katt och hans målningar med Kalevalamotiv samt flera verk av Helene Schjerfbeck. Utställningen presenterar även sju verk från den finska konstens guldålder, som av olika skäl inte kunde anskaffas till museets ursprungliga samling.
 

Åbo slott

Åbo Slott

Åbos främsta sevärdhet är Åbo Slott, intill Åbo hamn och Viking Lines terminal. Informativa utställningar om slottets historia och roliga aktiviteter för barn.

I vår (17/2 2017- 14/3 2018) visas en utställning om Gustav Vasas reformation i Finland på 1500-talet.
 

Hantverksmuseet

Hantverksmuseet

Åbos motsvarighet till Skansen är Hantverksmuseet på Klosterbacken, som visar Åbo som det såg ut före den stora branden 1827. Ett hantverksmuseum med ateljéer och verkstäder där man kan följa hantverkarnas arbete.

Missa inte sommarens höjdpunkt, Hantverksdagarna i augusti.
 

Aboa Vetus & Ars Nova

Aboa Vetus & Ars Nova

Museet för historia och nutidskonst heter Aboa Vetus & Ars Nova. På Aboa Vetus, inrymt i utgrävda ruiner, berättar utställningen om livet i Klosterkvarteret, i det medeltida Åbo. Ars Nova erbjuder högklassiga utställningar med nutidskonst.
 

Sibeliusmuseet

Finlands främsta musikmuseum är Sibeliusmuseum – efter kompositören Jean Sibelius. Vacker, modernistisk byggnad med en permanent utställning som berättar om musikmästarens liv och musik.
 

Åbo domkyrka

Åbo domkyrka

Åbo domkyrka ses som Finlands byggnadshistoriskt mest kända verk, med en himmelsk arkitektur. Invigdes år 1300 och är fortfarande i bruk. Här finns Karin Månsdotters grav.
 

Wäinö Aaltonens museum

Ett konstmuseum uppkallat efter den kände åboskulptören, vackert beläget vid åstranden. Här kan man nu se en för allmänheten okänd skulptur, Guld-Lilja, återkommen från Stockholm där den varit i privat ägo. T o m 19/3 kan du se utställningen om den lokala storheten Tom of Finland.
 

Åbo konserthus

Åbo filharmoniska orkester ger torsdagskonserter i Åbo konserthus. Boka din plats i god tid – det är alltid fullt till sista plats.
 

Åbo Svenska Teater

Åbo Svenska Teater

Finlands äldsta teater. Vacker teaterbyggnad i hjärtat av Åbo. Se våra teaterpaket
 

Museum Walk

Nyhet! Museum Walk

Under våren (tillgängligt från 1/3) kommer ett nytt kort, Museum Walk, som berättigar till entré till de flesta av stadens museer. Det kostar 349:- och är giltigt i 72 timmar. Förköp i samband med båtresan. Läs mer om Museum Walk