Bekvämt med full frihet – billuff till Vasa

Billuffning ger dig maximala reseupplevelser, och den vackra kuststaden Vasa är en perfekt utgångspunkt.

Färdas genom den svenska historien

En resa längs den finska västkusten är en resa i den svenska historien. I nära 700 år var Sverige och Finland samma land, och västkusten var ett slags centrum för den svensk-finska gemenskapen. Än idag är den svenska hisotrien levande i Finland och det svenska språket talas i hela området i väst.

Vackra bilvägar

  • Kungsvägen förbi Åland–Åbo–Helsingfors–S:t Petersburg är en skyltad turistväg
  • Oxvägen Åbo–Tavastehus
  • Blå vägen från Vasa österut
  • Skärgårdens ringväg till ölandskapet väster om Åbo.

Världsarvet Kvarken

Kvarken är Finlands enda naturarv på Unescos världsarvslista och ett paradis för naturälskare. De största öarna i skärgården är Replot och Björköby, dit man kommer med Finlands längsta bro, över en kilometer lång. Perfekt för paddling, med ett rikt fågelliv och vackra vyer. 

Restauranger

Berny's är en trevlig restaurang med vacker utsikt över Replotbron – som gör sig särskilt bra i kvällsljuset. Perfekt stopp i samband med en skärsgårdstur. Replotvägen 2.

Restaurang Strampen har stadens härligaste terrass. Ta en drink och njut av den vacka havsutsikten eller inta en god lunch eller middag. Fiskrätterna rekommenderas. Strandgatan 7.

Kul för hela familjen

En dryg kilometer från Vasa ligger Tropiclandia, ett 1100 kvadratmeter stort vattenland med bassänger, vattenrutschbanor, bubbelpooler och bastur. På den härliga stranden Paradise Beach kan du spela beach volleyboll.

På den österbottniska slätten ligger den stora nöjesstaden Powerpark (en timmes bilfärd från Vasa). Här finns nöjespark, karting, fyrhjulssafari, ridcentrum och sagoland med 5D-biograf. Nöjesparken har flest åkattraktioner i Finland och här finns dessutom landets största berg- och dalbana i trä. Utomhusgokarten är signerad Mika Salo och anses vara en av de vackraste i världen, medan inomhus-gokartbanan är Europas längsta.

Hälsa på i Strömsöhuset

Titta in bakom kulisserna på tv-programmet Strömsö, där svenske kocken Paul Svensson synts. Numera är det möjligt att boka en guidad tur, lördagar sommartid.

Fler tips

Få fler tips på visitvaasa.fi.