Naturens skafferi

Med majestätiska fjäll, djupblå hav och lummiga, vidsträckta skogar är vår nordiska natur helt unik. Så också råvarorna. Landskapens särprägel fick därför också bli inspirationskällan för vår interna mattävling då vi uppmanade vår flottas talangfulla kockar att fånga upplevelserna och smakerna i vår flora och fauna. Deras bidrag till temamenyn är lika enastående som de är välsmakande och du provsmakar dem på våra à la carte-restauranger ombord.

Det är Gabriella-kockarna Jouni Ukkonen, Maarit Juvonen och Ilkka Laasio som lyckats få allra flest recept på menyn och bland de femton vinnande rätterna frestar såväl renfilé, fjällröding och vildand, som hjortrygg, sikfilé och havtornsparfait och mycket mer.

Temamenyn ersätter våra normala à la carte-menyer och du kan stilla din nyfikenhet ombord på alla våra fartyg mellan 1/10 2016 och 28/2 2017.

Meny

Förrätter 

  • Lättrökt fjällröding med räktartar, halstrad gurka, picklad gulbeta samt skaldjursreduktion
  • Sockersaltad renfilé med jordärtskockspudding och löjrom från Päijänne samt rödbetsspad och krispig rödlök
  • 63⁰ ägg, tryffelsmaksatt potatiskräm, grönkål, picklad svamp och svampgrädde
  • Jordärtskockssoppa och -chips samt picklade trattkantareller

Huvudrätter

  • Smörstekt sikfilé med ljummen rotfruktssallad och spenat crème, mandelpotatis och sikrom
  • Stekt gös och kungskrabba med Västerbottenostkrokett blomkålspuré och smörsås
  • Vildandsbröst, vildandskrokett och pumpa på tre sätt samt vinbladssås
  • Pepparstekt oxfilé med friterade rotsaker, bakade betor och timjanemulsion
  • Hjortfilé och hjortrillette, potatispuré, svartrot, mörk tranbärssås och timjanolja
  • Renfilé med enrisrökt renhjärta, brysselkål och picklade lingon serverat med karljohanpure samt mörk portvinssås
  • Ekologisk ärtkrokett med picklade kantareller och havtornsmaksatt selleripuré

Desserter

  • Maltglass och -kaka serverad med tranbärssoppa, kanderad citron och mjölkpudding
  • Krispig choklad med blåbär på tre sätt; sorbet, sallad och anglaise, serverad med svartpepparmaräng
  • Havtornsparfait med mjölkchokladkräm, honungsgelé och kakaocrumble
  • Granskottskryddad äppelkompott på åländska äpplen. Karamellkräm och rostade havresmulor samt kvargglass.

Obs! På Rosella serveras en mindre meny än ovan.