Fartygets viner

Våra omsorgsfullt utvalda viner från världens vinhus finns att avnjuta i restaurangerna ombord. Du kan även köpa med dig dina favoriter hem direkt från vinhyllan i restaurangen. Upptäck vårt stora vinsortiment!

De är noga utvalda av Viking Lines vinråd som kritiskt provat ett flertal kandidater från varierande vinhus, regioner och årgångar. Därefter har Viking Lines restaurangchefer valt ett rött vin, ett vitt vin, ett mousserande vin samt en champagne bland finalisterna. Tack vare en väl balanserad smak och doft samt rätt stil, karaktär och balans lämpar sig dessa viner för både mat och prat. De gör sig bra till många rätter och i olika sammanhang. Välkommen att pröva något av fartygets viner!

Champagne: Charles Heidsieck Brut Réserve

Vi är stolta över att få presentera Viking Lines nya fartygets champagne, Charles Heidsieck Brut Réserve. Charles Heidsieck är en relativt okänd storhet för den stora allmänheten trots att huset hör till den absoluta spjutspetsen i Champagne. Poängmässigt tävlar Brut Réserve med lyxblandningar från många andra hus. Framgången bygger på ett stort antal mogna reserveviner som gör den exklusivt njutbar genast när den kommer ut på marknaden. Champagnens rikt rostade doft kommer från tropiska frukter, honung, brioche, mjuk kryddighet och kaffe. Smaken är sammetsmjuk och bred. Den eleganta rostade och fruktiga eftersmaken dröjer länge kvar. En utmärkt gastronomisk champagne, varför inte genomgående till hela middagen?

Mousserande: Belvino Durello Lessini Doc, Veneto

Fartygets nya mousserande vin kommer från Italien, närmare bestämt från området Veneto i norra Italien. Vinet är gjort av druvan Durella som är en väldigt ovanlig druva. Druvan hade nästan blivit bortglömd tills man upptäckte att druvans karaktär passar ypperligt till produktion av mousserande viner. Vinet innehåller 12 gr socker per liter, vilket balanserar fint med syrorna i vinet och gör det till ett mångsidigt vin. Vinet serveras kylt till 4–6 grader som aperitif eller till skaldjur, fisk med krämig sås och sushi.

Vitt vin: Freeclimber Riesling 2014, Mosel

Freeclimber är ett vin från det klassiska Mosel-området i Tyskland och naturligtvis är druvan då en Riesling. Vinets engelska namn syftar på att det mesta av arbetet görs manuellt i Moseldalen, eftersom det är så gott som omöjligt att använda maskiner i de branta dalgångarna. Druvorna har plockats vid maximal mognad och jäsningen har skett i låg temperatur i källare där den vilda jästen har satt igång jäsningen. Vinet är halvtorrt och sötman är i fin balans med syrorna. Smaken har mineraltoner och är fruktig och balanserad. Alkoholnivån ligger på en lägre nivå runt 11%. Vinet har producerats av fyra unga och kända vinmakare: Axel Pauly, Thomas Ludwig, Sebastian Oberbillig och Markus Berres. Deras gemensamma bolag heter PLOB och syftar på bokstäverna i deras efternamn. Druvorna kommer från olika väl utvalda odlare där samtliga är medlemmar i föreningen Moseljünger.

Rött vin: Réserve Spéciale Cabernet-Merlot 2014, Gerard Bertrand, Igp Pays D'oc

Vinet är gjort på druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot och kommer från Pays d’Oc som ligger vid Medelhavets kustområde. Druvorna har fått mogna tills de har nått optimal mognad och genomgår en noggrann sortering innan produktion. Vinet får ligga och maserera i ståltankar 12–20 dagar innan det lagras i ståltankar och delvis även i ektunnor. Tanninerna mjuknar och vinet blir silkeslent. När vinet har tappats på flaska får det vila ytterligare några månader innan det levereras till kunderna. Producenten Gerard Bertrand har blivit en ambassadör för sydfranska viner och är en förespråkare för lokala viner och livstilen. Hans arbete för ekologisk och biodynamisk odling har pågått länge och idag har Gerard Bertrand vuxit till världens största biodynamiska och Frankrikes största ekologiska vinodlare.

Viking Club-medlemmar 10% rabatt på alla temarätter (ej julbord) samt på fartygets viner. Rabatten kan inte kombineras med andra specialerbjudanden.