Upplevelsepaket grupper – Borgå

Finlands näst äldsta stad, Borgå, är en vacker och historisk ort med en tidlös och unik stämning som lockar turister från hela världen. Strandbodarna, kullerstensgatorna och de idylliska trädgårdarna gör 
Gamla stan i Borgå till en unik historisk stadsmiljö. Staden är belägen endast en knapp timmes bilväg från Helsingfors.

Dag 1 – Borgå och grevliga släkten Creutz Malmgårds Slott

Vi beger oss till Malmgårds Slott, ett herresäte med anor från 1600-talet via en förläning av kung Karl IX. Det nuvarande slottet byggdes på 1880-talet i holländsk nyrenässansstil. Huset har alltid varit i greveätten Creutz ägo. Malmgård har specialiserat sig på ekologiskt jordbruk samt förädling av ekoprodukter. Besöket inleds med guidad visning av slottet. Lunchen intas sedan i gårdscafeet och till sist besöks även gårdsboden med gårdens egna ekoprodukter samt drycker från gårdens eget bryggeri.

Vi avslutar dagen med ett besök till Gamla Stan i Borgå och får en guidad promenad längs de mysiga gränderna. Borgå är Finlands näst äldsta stad, besökt av de svenska konungarna Gustav Vasa, Adolf Fredrik, Gustav III och Gustav IV Adolf. Gamla stan är en idyll, med medeltida stadsplan och byggnader huvudsakligen från 1700- och 1800-talen. De många caféerna, restaurangerna och butikerna gör stadsdelen levande. 

Övernattning på Haikko Herrgård & Spahotell

Övernattning och middag på Haikko Herrgård & Spahotell. Hotellet är ett av de bäst renommerade hotellen i Finland, belägen ca 4 km från centrum av Borgå, invid stranden till Finska viken. Gården nämns redan år 1362 då dominikanermunkar från Viborg sålde gården. Historien omfattar också nära kontakter med det ryska hovet och storfurste Kiril tog sin tillflykt till Haikko i samband med den ryska revolutionen. 

Dag 2 – Fiskars och J L Runebergs hem

Finlands nationaldiktare Johan Ludvig Runeberg (1804–1879) bodde i Borgå i 40 år fram till sin död. Hans mest betydelsefulla verk är Fänrik Ståhls sägner som beskriver både fiktiva och verkliga berättelser från det finska kriget 1808–1809 mellan Sverige och Ryssland. Den inledande dikten Vårt Land är texten till Finlands nationalhymn. I Runebergs hem har inga förändringar skett efter Runebergs tid. Möbler, mattor, tavlor och till och med plantorna är desamma! Vi får en guidad visning.

Lunchen intas på Rafael's Steakhouse, beläget i anrika Kulturhuset Grand, invid Salutorget och Runebergsparken. I parken står nationalskalden staty. Vi avslutar lunchen med Runebergstårtan, som är ett måste för besökaren i Borgå. J L Runeberg påstås ha avnjutit en dylik tårta dagligen, med mandel, bittermandel och hallonsylt, dränkt med lite punsch.

Fiskars är ett brukssamhälle väster om Helsingfors. Järnframställningen startade på 1640-talet. Bruksbyn omfattar idag restauranger, butiker, bruksmuseum, hantverkare och konstutställningar. Allt i lummigt vacker miljö. 

Skräddarsy ert program

Programmet kan förlängas och kortas ner enligt er grupps önskemål. Kontakta Viking Line på tel 08-452 40 40 för mer information.
Pris mot offert.