Författarkryssningar på Rosella 7/3, 4/4 och 9/5 2017

Träffa några av Sveriges mest populära författare ombord på Rosella! Kjell-Olof Feldt, Birgitta von Otter, Elsie Johansson och Arne Dahl stiger ombord och talar om sitt författarskap och sina senaste böcker.

I prisexemplet ingår

  • Dagskryssning Kapellskär–Mariehamn
  • Anslutningsbuss t/r Kapellskär (från Södertälje, Stockholm Central och Norrtälje)
  • Lunch i Bistro Buffet inkl vin, öl, läsk och kaffe
  • Författaren för dagen berättar om sitt författarskap och sin senaste bok

Prisexemplet gäller avresa 7/3, 4/4 och 9/5 2017. Begränsat antal platser. Reservation för ändringar. Ta med id-handling.

Program

  • 09.30 Ankomst i Kapellskär
  • 09.45 Ombordstigning. Fika finns att köpa i Fun Club där evenemanget äger rum.
  • 10.30 Författaren startar
  • 12.00 Rosella avgår. Bistro Buffet inkl dryck. Möjlighet att ta del av Rosellas ordinarie kryssningsprogram.
  • 17.30 Rosella tillbaka i Kapellskär
  • Buss hem

Författare

Kjell-Olof Feldt och Birgitta von Otter 7/3

Kjell-Olof Feldt är född 1931 i Holmsund i nuvarande Umeå kommun. Hanär en svensk socialdemokratisk politiker som var Sveriges handelsminister åren 1970–1975, ekonomi- och budgetminister hösten 1982 samt finansminister 1983–1990.

Fastän politikern Feldt var en utpräglad ekonom, med befattningar som handels- och finansminister, fick han under den senare posten allt större ansvar i regeringsarbetet som en av dess huvudförhandlare och motdebattör med riksdagspartierna. Oppositionsledaren Ulf Adelsohn som var partiledare för Moderata samlingspartiet 1981–1986 och mötte Feldt i flera debatter i riksdagen och medierna har berömt Feldt såsom en svårare debattör att möta än Olof Palme, eftersom han var kunnigare och skickligare.

Vägen ut: en loggbok om alkoholism och medberoende

Efter många års hårt drickande beslutar sig Kjell-Olof Feldt vid 83 års ålder att återta kontrollen över det liv alkoholen håller på att ta över helt. Det är inte bara honom det drabbar. Hans omgivning måste uthärda hans labila och ibland svårhanterliga sinnestillstånd. Hans mål är inte att bli en nykter alkoholist utan att kunna umgås med vin och sprit måttligt och förnuftigt. I detta har han ett starkt stöd av sin hustru Birgitta von Otter samt en förstående läkare vid Landstingets mottagning "Alkohol och hälsa".

Om vägen ut från det beroendestyrda till det förnuftsbestämda drickandet har Kjell-Olof och Birgitta skrivit ett slags loggbok där de ur var sitt perspektiv berättar om vad som hänt och vad de känt.

Bokens värde ligger i de tankar den väcker om det egna drickandet av alkohol. Hur man i vanedrickandet glömmer bort vad som är förnuftigt för kropp och själ. Att kunna begränsa drickandet med tanke på en själv och omgivningen.

Elsie Johansson 4/4

Elsie Johansson föddes som femte barnet till en statare i Vendel i Uppland. Tack vare en lärarinnas övertalning fick hon börja på realskolan i Uppsala, där hon tog examen 1948. Efter realexamen började hon arbeta vid posten. Hon gifte sig vid 18 års ålder och fick barn vid 19.

Först 1979, vid nära 50 års ålder, skedde debuten med diktsamlingen Brorsan hade en vevgrammofon. Elsie Johansson är en mångkunnig författare som skriver i olika genrer för såväl barn som vuxna. Hennes uttrycksmedel är förutom poesi och prosa också den muntliga berättarkonsten.

För sina romaner om flickan Nancy och hennes uppväxt i TåPellefamiljen har hon rönt stora framgångar. 2001 utkom sista delen, Nancy , i trilogin som inleddes med Glasfåglarna och följdes av Mosippan. Samma år fick Elsie Johansson Torgny Segerstedts Kulturstipendium för ett "författarskap som i poesi och lyrisk prosa förenar människokännedom och empati". Hon har också fått Aniarapriset och utmärkelsen Litteris et Artibus.

Riktiga Elsie

I den självbiografiska berättelsen Riktiga Elsie berättar författaren naket – ibland smärtsamt och brutalt men aldrig kärlekslöst om sitt liv. Om sin vandring från stugan på åsen i gamla Fattigsverige fram till en position som hyllad och prisbelönt författare. Resultatet är ett uppriktigt och djupt mänskligt tidsdokument.

Arne Dahl 9/5

Från utfattig och svårmodig poet till miljonsäljande deckarförfattare, det blev Jan Arnalds resa när han bytte namn och genre 1996. Pseudonymen Arne Dahl kom tillvärlden och har utmynnat i ett 15-tal kriminalromaner.

I Sverige har han en stor läsekrets och där flera kritiker ser honom som den bästa kriminalförfattaren i Sverige. Efter böckerna om A-gruppen har Arne Dahl fortsatt med den fristående fortsättningen om Opcop, en kvartett som inleddes Viskleken (2011) och som utsågs till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin.

Inland (utkommer i april 2017)

När den förre detektiven Sam Berger slår upp ögonen har han ingen aning om var han befinner sig. Allt är vitt, en värld utan tecken. Men så står Molly Blom vid hans sida och han inser att de två är på flykt undan en rättvisa som slutat vara rättvis.

I den hisnande uppföljaren till succén Utmarker får Sam och Molly ett oväntat uppdrag som rör ett obehagligt fall från det förflutna. Mördaren är sedan länge dömd och fängslad, men är han verkligen skyldig? Inland är en gastkramande resa in mot mörkrets iskalla hjärta, det är Arne Dahl i högform.