Restauranger och nöjen

Ta del av den livliga matkulturen i Helsingfors. Unga och kreativa kockar har grundat flera intressanta, personliga och förstklassiga restauranger. Missa inte stadens ryska influenser, med blinier och andra delikatesser. Helsingfors har även en rad olika barer och nattklubbar på promenadavstånd från varandra. Välj dina favoriter från vår lista!

Restauranger

Finnjävel dukar upp det finska själslandskapet, med smaker och känslor från Finlands skogar, sjöar, fjäll och åkrar. Förutom finska mattraditioner vill restaurangen lyfta högklassig finsk design, med en interiör skapad av Ateljé Sotamaa. Köksmästarna hälsar att för dem är ordet finnjävel en komplimang som står för sisu (urfinsk energi), fördomsfrihet och ambition, kryddat med en nypa storhetsvansinne. Södra kajen 16.

Bystro, beläget i ett historiskt stenhus mittemot Saluhallen, serverar landets bästa blinier, slaviska delikatesser och kryddstarka grytor. Med en rejäl vodkabar, ryska ölmärken och te. Södra kajen 16.

Bronda är toppkockarna Tomi Björcks och Matti Wikbergs femte restaurang i Helsingfors. Ett modernt brasserie. Loungebaren är en naturlig mötesplats på kvällen, och på dagarna serveras lunch och middag i restaurangen. Södra Esplanaden 20. 

Kappeli serverar klassisk finländsk mat i underbar miljö – Kapellets matsal. En snart 150 år gammal institution med glasveranda intill vackra Esplanadparken. Testa gärna köttbullarna på viltfärs, samt kycklingen, som båda lever upp till sitt goda rykte. Södra Esplanaden 1. 

Restaurang Juuri älskar finländska råvaror och skapar bland annat utmärkta sapas, tapas på finskt vis. Högbergsgatan 27.

Qulma erbjuder sopplunch och goda röror till hembakat bröd. Ägaren, Marc Aulén, har gett ut flera kokböcker och är en kändis i Helsingfors krogvärld. Här är opretentiöst och personligt, hit går främst de som bor i området. Öppet för frukost och lunch. Mariegatan 13.

Caféer

Fazer Café öppnades den 17 september 1891. En del av café-konditoriets godsaker tillverkas fortfarande på plats och man kan följa konditorernas arbete bakom glas. Glogatan 3. 

Kappeli Restaurang och café i vackra Esplanadparken, med sin rymliga glasveranda och förnäma karaktär, inger en varm atmosfär. Kappeli är en mötesplats med traditioner. Caféet bjuder på sött och salt, smått och gott, samt ett fint urval olika viner och ölsorter. Södra esplanaden 1.

Restaurang Salutorget hittar du bland annat en härlig Afternoon tea med alla de klassiska tillbehören och flera olika tesorter att välja mellan. Serveras mån–lör kl 14.00–18.00. Norra Esplanaden 15.

Caféer på Sveaborg

Café Chapman är en populär krog vid Artelleriviken. Omtyckt lunchbuffé på dagen, à la carte på kvällen.

Café Piper serverar soppor, bakverk och läskedrycker. Bergsterrassen bjuder på fin havsutsikt och vacker vy över Helsingfors.

Valimo har en solig terrass med utsikt över gästhamnen. Här serveras sallader, soppor och pastarätter. Insidertipset från guiden är att äta maltpanerad strömming och dricka krogens egna mikrobryggeriöl.

Café Samovarbar är ett stämningsfullt fik inne i Leksaksmuseet, känt för sina hembakade delikatesser. Bra urval av te och kaffe. Ljuvlig trädgårdsterrass och Leksaksmuseet är också värt ett besök.

Saluhallar och salutorg

Salutorgets marknad låter dig plocka ihop din egen lunch i marknadsstånden. Välj bland till exempel färska grönsaker eller finska delikatesser som piroger och renkött. Här äter du antagligen stans bästa och mest prisvärda lunch. Slå dig ner vid kajen och njut av havsutsikten. Södra hamnen.

Hagnäs saluhall firade nyligen 100-årsjubileum. Genuin, folklig och gammaldags. Mat i bottenplanet, klädbutiker och ett par caféer en våning upp.

Gamla saluhallen har helrenoverats och relanserades för ett par år sedan. Här finns nya restaurangen Story.

Sandvikens saluhall öppnade i början av 2013 – nu som mathall. Mycket populär, bland både turister och lokalinvånare.

Barer

A21 Cocktail Lounge har blivit utnämnd till ”världens bästa bar” (av sajten World´s Best Bars, 2009) och vann nyligen Reykjavik Bar Summit 2016. Ring på en dörrklocka för att bli insläppt. Annegatan 21.

Ateljee Bar ligger på 14:e våningen i Solo Sokos Hotel Torni, 70 meter över havet, och är därmed stans högst belägna bar. Njut av välblandade mojitos och en vidunderlig utsikt. Kalevagatan 5.

Nattklubbar

Maxine är en avslappnad och mångsidig träffpunkt i Helsingfors centrum, på 6:e våningen i Kampens köpcentrum. Maxine bjuder på fina vyer, kalla drinkar och vin med eller utan bubblor samt dans och sång. Urho Kekkonens gata 1 A.

LeBonk har stans stiligaste takterass. Nattklubbens huvuddesigner har varit Alvar Gullichsen, känd för sin Bonk-konst. Hans konstverk finns att se på två av de tre våningarna. Georgsgatan 24.

Kaiku ligger i trendiga stadsdelen Berghäll och blev 2014 utvalt till en av de 25 bästa nattklubbarna i Europa. Ekogatan 4.

Roska Helsinki är en bar som är inrett helt av återvunnet material. Eriksgatan 11.

Disco K-50 är ett disco för alla som fyllt 50. Hösten 2016 har de öppet 17/9, 15/10, 12/11 och 16/12. Gamla Studenthuset, Mannerheimvägen 3.

Musikklubbar

Kaarle XII “Kalle” är stället där folk i åldern 30+ samlas. Urusla hits och europop i en vacker slottslik miljö. Att dansa på borden är inte tillåtet, det är ett måste. Kaserngatan 40.

Tavastia är Finlands rockklubb nummer ett och erbjuder utmärkta shower de flesta kvällar i veckan. Om en artist inte låter bra på Tavastia gör denne inte det någon annanstans heller. Urho Kekkonens gata 6.

Kuudes Linja är beläget i det bohema området Berghäll och inhyser allt från hiphopartister till trash metal-band och DJs. Detta ställe rockar långt in på morgontimmarna. Tavastvägen 13.


Boka resa