Finland 100 år

På folkets initiativ förklarade sig Finland självständigt den 6 december 1917 och nu när vår allra käraste granne fyller hundra ska det förstås firas med pompa och ståt. Jubileumsåret 2017 har temat Tillsammans och är fyllt med spännande händelser, programpunkter och evenemang. Följ med och fira 100-åringen!

Fira i Helsingfors

  • 27/1 Designmuseet har premiär för sin samlingsutställning med finländsk design. Läs mer
  • 3/3–30/7 Modernt liv! heter den gemensamma utställningen på Helsingfors konstmuseum, Designmuseum, Finlands fotografiska museum, Arkitekturmuseum och Alva Aalto museum. Finlands självständighet firas med finsk modernism i internationell kontext. Läs mer

Fira i Åbo

  • 28/2 Operan Die Kalewainen in Pochjola får världspremiär. Det är den första genomkomponerande operan i världen med Kalevalamotiv.
  • 13/6 Paavo Nurmi Games är en internationell elittävling i friidrott som hör till IAAF:s World Challenge-serie. Förutom friidrottstävlingen omfattar den bl a barnens sportdag, en masters-tävling, Paavo Nurmi-maraton och en friidrottsdag som är öppen för alla.
  • 20–23/7 Tall Ships Races är ett stort ungdomsseglingsevenemang som kommer till Åbo och Kotka under sin Europaetapp. De ståtliga fartygen seglar genom vår hisnande vackra skärgård och styr sedan in på Aura å mot Åbo centrum.
  • 26–30/7 Europeade är Europas folktraditionsevenemang där över 5000 folkdansare och musiker från olika delar av Europa samlas för att festa på stadens gator och torg. Under de fem festdagarna dansas det folkdanser på scener runt om i Åbo. Utöver gatu- och scenföreställningarna består Europeade av bl a öppningsceremoni, avslutningsfest, workshopar, en parad och en körkonsert.
  • 13/1–7/5 Utställningen Wäinö Aaltonen och självständighetens århundrade avspeglar Finlands självständighetstid och hur Finlandsbilden har formats genom nationalskulptören Wäinö Aaltonens konst. I utställningen visas skulpturer, målningar, grafik, teckningar och skisser allt från karriärens begynnelseskede ända fram till 1960-talet.