Finland 100 år

På folkets initiativ förklarade sig Finland självständigt den 6 december 1917 och nu när vår allra käraste granne fyller hundra ska det förstås firas med pompa och ståt. Jubileumsåret 2017 har temat Tillsammans och är fyllt med spännande händelser, programpunkter och evenemang. Följ med och fira 100-åringen!

Fira i Helsingfors

  • 31/12 Invigningsfest i Helsingfors kring Tölöviken och Medborgartorget. Evenemang för alla åldrar från morgon till kväll. Läs mer
  • 5–9/1 Ljusfestivalen Lux i Helsingfors bjuder på inspirerande ljuskonst och festivalstämning. Alla ljuskonstverk i evenemanget kan ses dagligen mellan kl. 17 och 22, när skymningen lagt sig över staden. Lux Helsinki, som ordnas för nionde gången, lämpar sig för hela familjen och inträdet till evenemanget är fritt. Ljusevenemang har arrangerats i Helsingfors under sammanlagt 22 år. Läs mer
  • 27/1 Designmuseet har premiär för sin samlingsutställning med finländsk design. Läs mer
  • 3/3–30/7 Modert liv! heter den gemensamma utställningen på Helsingfors konstmuseum, Designmuseum, Finlands fotografiska museum, Arkitekturmuseum och Alva Aalto musseum. Finlands självständighet firas med finsk modernism i internationell kontext. Läs mer

Fira i Åbo

  • 28/2 Operan Die Kalewainen in Pochjola är den första genomkomponerande operan i världen med Kalevalamotiv
  • 13/6 Paavo Nurmi Games är en internationell elittävling i friidrott som hör till IAAF:s World Challenge-serie. Utom friidrottstävlingen omfattar den bl a barnens sportdag, en masters-tävling, Paavo Nurmi-maraton och en friidrottsdag som är öppen för alla.
  • 20–23/7 Tall Ship Races är ett stort ungdomsseglingsevenemang som kommer till Åbo och Kotka under sin Europaetapp. De ståtliga fartygen seglar genom vår hisnande vackra skärgård och styr sedan på Aura å in i Åbo centrum.
  • 26–30/7 Europeade är Europas folktraditionsevenemang där över 5000 folkdansare och musiker från olika delar av Europa samlas för att festa på stadens gator och torg. Under de fem festdagarna dansas det folkdanser på scener runt om i Åbo. Utöver gatu- och scenföreställningarna består Europeade av bl a öppningen, avslutningsfesten, workshopar, en parad och en körkonsert.
  • 13/1–7/5 Utställningen Wäinö Aaltonen och självständighetens århundrade avspeglar Finlands självständighetstid och hur Finlandsbilden har formats genom vår nationalskulptör Wäinö Aaltonens konst. I utställningen visas skulpturer, målningar, grafik, teckningar och skisser allt från karriärens begynnelseskede ända till 1960-talet.

Opera i Åbo – Die Kalewainen in Pochjola på Logomo 7/3, 9/3 och 11/3 2017

Karl Muller-Berghaus opera får äntligen sin världspremiär. Die Kalewainen in Pochjola är den första genomkomponerade operan som baserar sig på Kalevala, det överlägset mest omfattande verk som komponerades i 1800-talets Finland. Produktionen ingår i Finlands 100-årsfirande och är ett samarbete mellan Åbo Filharmoniska orkester och Åbo musikfestspel.

fr 740:-/pers
Viking Club: fr 1300:-/pers

Visa erbjudandet