Shopping i Helsingfors

I Design District Helsinki kan du upptäcka de unga formgivarna, besöka loppmarknader och shoppa i Marimekko och Arabias outlet-butiker med upp till 40% rabatt. Vi listar de bästa shoppinggatorna och butikerna!

De viktigaste shoppinggatorna att hålla koll på är Alexandersgatan, Esplanaderna och Mannerheimvägen. Mindre modebutiker hittar du på Nylandsgatan, Fredriksgatan, Högbergsgatan, Bulevarden och Runebergsgatan. Här är några av våra bästa tips:

Designkvarteret

Inom det unika området finns cirka 200 design-, inrednings-, antik-, kläd- och smyckesbutiker, gallerior, museer och restauranger. Ett riktigt shoppingparadis med andra ord. I affärerna kan du träffa formgivarna och ibland anordnas Late Night Shopping. Se karta

Artek

Första stora designaffären i Helsingfors grundad av stadens designfader Alvar Aalto och hans fru Aino. Centralgatan 1 B.

Finlayson

Tyger i fin kvalitet, lakan i starka kulörer, kuddfodral i retromönster. Företaget har dessutom rättigheterna till Muminfigurerna. Södra Esplanaden 14.

Iittala

Ett internationellt erkänt märke som har varit med och lagt grunden till begreppet "skandinavisk design". Norra Esplanaden 25.

Ivana Helsinki

Ett modehus som nått internationell status med många kändiskunder. Nylandsgatan 15.

Marimekko

Inget Helsingforsbesök utan en shoppingpåse från Marimekko – kanske bara ett par strumpor eller ett mobilskal, men ändå. Frossa i klassiska mönster och vackra tyger som Unikko, Kaiku, Hetkiä och Kaivo. Finskt textilföretag med rötter i 50-talet. Butik på Mikaelsgatan 1 och outlet på Timmermansgatan 7.

Minna Parikka

Finlands mest kända skodesigner vars skodon säljs över hela världen. Gillas av Lady Gaga och har synts i såväl Elle som Vouge. Signaturdesignen är ett hängande hjärta. Alexandersgatan 36.

Stockmann

Helsingfors största varuhus. ”Som NK var förr”, heter det i finsk folkmun. Firade nyligen 150-årsjubileum. Alexandersgatan 52.

Torgkvarteren

I de gamla kvarteren mellan Salutorget och Senatstorget hittar du 60 butiker som säljer hantverksprodukter, finländska designvaror, ekologiskt mode och mycket annat. Ta gärna en paus och besök Café Engel där du kan beställa kaffe och bananchokladkaka.


Boka resa