Sevärdheter och Museer

Åbo ett resmål för kulturälskare! Staden, som är vackert belägen vid vattnet och Aura å, har sevärdheter som Åbo slott, Forum Marinum, Domkyrkan och Åbo konstmuseum.

Ska du bara besöka ett museum är det till Åbo konstmuseum du ska gå. Här finns en av Finlands mest omfattande konstsamlingar. Från sekelskifteskonst till surrealism. Just nu och till och med 29/1 visas Helene Schjerfbeck, en finländsk konstnär som anses vara en av de största modernisterna.

Åbos främsta sevärdhet är Åbo Slott, intill Åbo hamn och Viking Lines terminal. Bra utställningar om slottets historia och aktiviteter för barn.

Åbos motsvarighet till Skansen är Hantverksmuseet på Klosterbacken, som visar Åbo som det såg ut före den stora branden 1827. Ett hantverksmuseum med ateljéer och verkstäder där man kan följa hantverkarnas arbete.

Finlands främsta musikmuseum är Sibeliusmuseum – efter kompositören Jean Sibelius. Vacker, modernistisk byggnad med en permanent utställning som berättar om musikmästarens liv och musik.

Åbo domkyrka ses som Finlands byggnadshistoriskt mest kända verk, med en himmelsk arkitektur. Invigdes år 1300 och är fortfarande i bruk. Här finns Karin Månsdotters grav.

Wäinö Aaltonens museum är ett konstmuseum uppkallat efter den kände åboskulptören. Vackert beläget vid åstranden.

Åbo filharmoniska orkester ger torsdagskonserter i Åbo konserthus. Boka din plats i god tid – det är alltid fullt till sista plats.

Åbo Svenska Teater är Finlands äldsta teater. Vacker teaterbyggnad i hjärtat av Åbo.

Museet för historia och nutidskonst heter Aboa Vetus & Ars Nova